Newsletter Σκύλοι Γάτες Πουλιά Ψάρια Ερπετά Μικρά Ζώα Grooming Λίμνες Ολιστική

Interzoo 2016 - Επιτυχής κατάληξη στη μεγαλύτερη από ποτέ διοργάνωση!

2016-06-24


Γράφει ο Βασίλης Γουλιέλμος

Νέες επαφές, έμπνευση και επιχειρηματικότητα: Η Wirtschaftsgemeinschaft Zoologischer Fachbetriebe GmbH (WZF) διοργανωτής της έκθεσης, μπορεί να υπερηφανευτεί για μια επιτυχημένη εκδήλωση, καθώς η 34η Interzoo τελείωσε. Η κορυφαία εμπορική έκθεση στη διεθνή βιομηχανία των ζώων συντροφιάς, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της, με περίπου 40.000 εμπορικούς επισκέπτες από περισσότερες από 100 χώρες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στη διατροφή, στα προϊόντα περιποίησης, τα αξεσουάρ και τις υπηρεσιών ζώων συντροφιάς. 

Η Interzoo 2016 παρουσίασε τάσεις και καινοτομίες για κατοικίδια ζώα
Στην Interzoo, οι εμπορικοί επισκέπτες απόλαυσαν το ευρύτερο φάσμα των προϊόντων που παρουσιάστηκε παγκοσμίως σε κορυφαία έκθεση για τη βιομηχανία των προμηθειών κατοικίδιων ζώων. Περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις (από 1.700 το 2014), από περισσότερες από 60 χώρες παρείχαν μια επισκόπηση, των τροφών και αξεσουάρ κατοικίδιων ζώων, προϊόντων περιποίησης και υπηρεσιών, που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Τα νέα προϊόντα και οι τελευταίες τάσεις για τα κατοικίδια ζώα είναι υγιεινή διατροφή που ενθαρρύνει τη σωματική ανάπτυξη. Διατροφή που διαθέτει λειτουργικά στοιχεία σε συσκευασία με μοντέρνα σχεδίαση.

Οι εκθέτες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για σκύλους, γάτες, ψάρια και άλλα κατοικίδια ζώα σε ένα  εκθεσιακό χώρο περίπου 115.000 m2. Οι περισσότερες εταιρείες ήταν από τη Γερμανία, την Κίνα και την Ιταλία, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Νέοι συμμετέχοντες φέτος ήταν εκθέτες από τη Γουινέα, την Κροατία, το Σαν Μαρίνο, τη Σερβία και την Κύπρο. Το  διεθνές κομμάτι αυξήθηκε κατά 83% σε σύγκριση με το 2014.

Υγιεινή διατροφή: Ένας παγκόσμιος μοχλός ανάπτυξης
Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, που εγγυώνται την υγιεινή διατροφή και ανάπτυξη των κατοικιδίων ζώων είναι ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά προϊόντων για ζώα συντροφιάς. Στον τομέα της διατροφής, πρωταγωνίστησαν οι σειρές προϊόντων που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις φάσεις της ζωής των αντίστοιχων ζωικών ειδών και ομάδων.

Κυρίως προϊόντα για σκύλους και γάτες
Στην Interzoo 2016, το μεγαλύτερο κομμάτι ήταν και πάλι αφιερωμένο στα προϊόντα για σκύλους και γάτες - περίπου το 41% των εκθετών. Οι δύο επόμενες μεγαλύτερες κατηγορίες, από 12% εκάστη, αφορούσε τους εκθέτες προϊόντων ενυδρείου και προϊόντων για μικρά ζώα και τρωκτικά. Το 9% των εκθετών παρουσίασαν προϊόντα για διακοσμητικά πτηνά, ενώ από 6% παρουσιάστηκαν προϊόντα για ερπετά και προϊόντα κήπου για ζώα. Το 3% των εκθετών παρουσίασαν προϊόντα και αξεσουάρ για αθλήματα ιππασίας, και 2% παρουσίασαν προϊόντα boutique για κατοικίδια ζώα. Άλλες περιοχές της έκθεσης περιελάμβαναν εξοπλισμό καταστημάτων και συσκευασία,  τεχνολογία τροφίμων, αξεσουάρ συμβίωσης με κατοικίδια ζώα και ειδική βιβλιογραφία. Η δημοσκόπηση των εκθετών, από την οποία προήλθαν τα ποσοστά αυτά, προσφέρει πολλαπλές απαντήσεις.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ξοδεύουν πάνω από 92 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως
Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της Euromonitor, η παγκόσμια αγορά για τις προμήθειες κατοικίδιων ζώων πέτυχε όγκο πωλήσεων  92.9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι η Βόρεια Αμερική με περισσότερα από 40,8 δισεκατομμύρια ευρώ, και η ευρωπαϊκή αγορά με 28.8 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις. Για τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές της αγοράς αναμένουν επίσης ένα πραγματικό ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 2%.

Οι γάτες εξακολουθούν να είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο στη Γερμανία
Στη Γερμανία, πάνω από το 40% των νοικοκυριών έχουν κατοικίδια ζώα. Το αγαπημένο τους ζώο είναι η γάτα. Υπάρχουν 12,9 εκατομμύρια γάτες συνολικά που ζουν στο 22% των νοικοκυριών, περισσότερες από τις μισές από αυτές γενικά σε εσωτερικούς χώρους. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται 7.9 εκατομμύρια σκύλοι, το 16% των νοικοκυριών προτιμούν τις φυλές dachshunds, terriers κλπ να τους συντροφεύουν. Επιπλέον, υπάρχουν 5,1 εκατομμύρια μικρά θηλαστικά, το πιο δημοφιλές είναι μακράν το κουνέλι νάνος.

Ανάμεσα στα 4,2 εκατομμύρια διακοσμητικά πουλιά, τα budgerigars είναι η πιο κοινά. Διακοσμητικά ψάρια ζουν σε 2 εκατομμύρια ενυδρεία και 1,6 εκατομμύρια λίμνες κήπων. Στο τμήμα ενυδρείου, τα ενυδρεία γλυκού νερού είναι τα πιο δημοφιλή. Μόνο 5% των φίλων του ενυδρείου έχουν ενυδρεία αλμυρού νερού. Επιπλέον, υπάρχουν συνολικά 700 χιλιάδες ζώα σε terrarium.

Ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε 7%: Φέτος, συνολικά 1.818 εκθέτες από 61 χώρες παρουσίασαν τις καινοτομίες και τις μάρκες τους σε πάνω από 115.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου. Αλλά η Interzoo ήταν ακόμη πιο διεθνή φέτος, με το 70% των επισκεπτών της να έρχονται από το εξωτερικό, η πλειοψηφία από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία. Ο διεθνής χαρακτήρας των εκθετών ήταν επίσης υψηλότερος φέτος, στο 82%. "Αυτό για άλλη μια φορά έκανε την Interzoo μια εξαιρετική πλατφόρμα για νέες επιχειρηματικές σχέσεις, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και για την εισαγωγή νέων προϊόντων",δήλωσε με ενθουσιασμό ο Hans-Jochen B?ngener, Πρόεδρος της Interzoo Exhibition Committee. Ο Herbert Bollh?fer, Διευθύνων Σύμβουλος της WZF GmbH, αναφέρει επίσης θετικά σχόλια από τους εκθέτες: "Οι εταιρείες εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των εμπορικών επισκεπτών και τις θετικές εξαγωγικές ευκαιρίες, και προσδοκούν ένα καλό επίπεδο ανταπόκρισης των επιχειρηματικών ραντεβού".

Οι επισκέπτες αισθάνθηκαν επίσης το θετικό κλίμα: «Πολλοί επαγγελματίες εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία των διαθέσιμων τροφών για ζώα συντροφιάς και τις συναρπαστικές καινοτομίες σε τομείς όπως τα προϊόντα ενυδρείου," ανέφερε ο Norbert Holthenrich, πρόεδρος του Γερμανικού Pet Trade & Industry Association (ZZF). Η καθυστέρηση που εμφανίστηκε, με την διαδικασία εισόδου την πρώτη ημέρα, δεν χαλάσε αυτή τη συνολική εντύπωση: "Ερευνήσαμε την αιτία επί τόπου και την αντιμετωπίσαμε, και είμαστε σίγουροι ότι από τώρα και στο εξής το νέο σύστημα εγγραφής θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Interzoo", λέει ο κος Bollh?fer.

Για άλλη μια φορά, υπήρχε μια καλή ανταπόκριση των μέσων ενημέρωσης στη φετινή Interzoo, με 423 διαπιστευμένους δημοσιογράφους (403 το 2014), να καλύπτουν την έκθεση, προβάλοντας τα καινοτόμα προϊόντα και τις τάσεις στον κλάδο κατοικίδιων ζώων στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, σε εφημερίδες, σε απευθείας σύνδεση μέσων μαζικής ενημέρωσης και περιοδικά. Ο κος Holthenrich πιστεύει ότι η παρουσίαση των προϊόντων και των υπηρεσιών για την παγκόσμια αγορά κατοικίδιων ζώων έδωσε τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στους επισκέπτες την αίσθηση ότι "η αγορά ανθεί". Η εντύπωση αυτή υποστηρίζεται και από διεθνή οικονομικά στοιχεία από το ινστιτούτο έρευνας της αγοράς της Euromonitor: "Η συνολική παγκόσμια αγορά έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 92 δις ευρώ", ανέφερε ο κος Holthenrich στη συνέντευξη Τύπου της Interzoo, "και η ευρωπαϊκή αγορά κατοικιδίων ζώων υπολογίζεται σε 28.8 δις ευρώ συνολικά" τόνισε.

Περισσότερη ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του Interzoo Summit 2016
Το διάρκειας μισής ημέρας συνέδριο της εμπορικής έκθεσης αποτέλεσε επίσης πηγή έμπνευσης για τους επισκέπτες και τους εκθέτες: Σύμφωνα με το θέμα του: "Η αγορά των ζώων συντροφίας του Αύριο", κορυφαίοι ομιλητές συζήτησαν παγκόσμιες μεγα-τάσεις, νέες εξελίξεις στον κλάδο των κατοικίδιων ζώων και επιχειρηματικές εξελίξεις του μέλλοντος. Στο Παγκόσμιο Caf?, οι συμμετέχοντες μίλησαν για πιθανές μελλοντικές λύσεις σε επίπεδο εταιρειών και για τον κλάδο στο σύνολό του.

Η επόμενη Interzoo θα διεξαχθεί και πάλι στη Νυρεμβέργη, από την Τρίτη 8 Μαΐου έως Παρασκευή 11 Μαΐου, 2018.