Newsletter Σκύλοι Γάτες Πουλιά Ψάρια Ερπετά Μικρά Ζώα Grooming Λίμνες Ολιστική

Παχυσαρκία: ένα μεγάλο πρόβλημα στα ωδικά πτηνά

2013-10-21

Τα υπέρβαρα πουλιά υποφέρουν από φυσικές ασθένειες όπως αρθρίτιδα, καρδιακά προβλήματα και καρκίνο, έχουν χαμηλότερης ποιότητα ζωής και δεν ζουν τόσο όσο τα πουλιά με φυσιολογικό βάρος. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα προβλήματα και ας ρίξουμε μια ματιά στο πως η βιομηχανία κατοικίδιων βοηθά του ιδιοκτήτες πουλιών και τους κτηνιάτρους να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα που αυξάνεται παγκοσμίως.

Αιτίες

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αύξηση του βάρους του σώματος από την υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους. Ένας ορισμός που χρησιμοποιείται για τα ωδικά πτηνά, είναι όταν το βάρος του πτηνού ξεπερνά το ιδανικό βάρος κατά 15% και άνω.

 Η παχυσαρκία, οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή, ειδικά στην μη-ισορροπημένη λήψη θρεπτικών συστατικών. Βεβαίως, ο πιο σημαντικός παράγοντας της παχυσαρκίας είναι η διατροφή με υπερβολικά λιπαρά. Πολλοί σπόροι που τρέφονται τα πουλιά, όπως ηλιόσποροι, φιστίκια, σιναπόσπορος, niger seeds και κανναβούρι, έχουν υψηλό περιεχόμενο σε λιπαρά που μερικές φορές ξεπερνά το 30%. Στα πουλιά αρέσουν οι σπόροι και αν τα αφήσετε να διαλέξουν τους σπόρους που θέλουν θα διαλέξουν τις περισσότερες φορές τους πιο λιπαρούς.

Ένας άλλος παράγοντας παχυσαρκίας πουλιών είναι η γενετική. Τα πουλιά που είναι παχύσαρκα συνήθως κάνουν γεννούν παχύσαρκά νεογνά. Άλλες αιτίες παχυσαρκίας έχουν να κάνουν με ορμονικούς παράγοντες (όπως Θυρεοειδής που παρουσιάζεται συχνά στα κοκατίλ) και τελευταίο αλλά όχι και ασήμαντη η έλλειψη άσκησης.

Οποιοδήποτε πτηνό μπορεί να γίνει παχύσαρκο, όμως μερικά είδη είναι πιο επιρρεπή από άλλα. Budgerigars, cockatiels, cockatoos (ειδικά αυτά με το κόκκινο στήθος), οι παπαγάλοι Αμαζονίου και τα canaries είναι φυλές επιρρεπείς στην παχυσαρκία. Η παχυσαρκία επίσης παρουσιάζεται σε πουλιά μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν και χαμηλότερο μεταβολισμό. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία πουλιά μπορεί να μην χρειάζονται την ίδια ποσότητα θερμίδων σε σχέση με νεότερη ηλικία, όμως ζητούν την ίδια ποσότητα τροφής με πριν. Επίσης, τα πουλιά όσο ενηλικιώνονται γίνονται όλο και λιγότερο κινητικά με αποτέλεσμα η λιγότερη σωματική άσκηση να βοηθά στην λήψη βάρους. Η παχυσαρκία μπορεί να συνεισφέρει σε ασθένειες που βλέπουμε συχνά σε γηριατρικά πουλιά όπως η Fatty Liver Diesease (Hepatic Lipidosis) (μτφ.: Λίπος στο Συκώτι).

Εστίαση στην σωστή διατροφή και την αυξημένη άσκηση
Πολλές εταιρείες στην βιομηχανία κατοικίδιων είναι ενεργές στο να βοηθούν τους ιδιοκτήτες πουλιών αλλά και τους κτηνιάτρους στον έλεγχο της παχυσαρκίας, τόσο προσφέροντας τους διατροφικές λύσεις όσο και προωθώντας τα πλεονεκτήματα της συχνής άσκησης των πουλιών. Συγκεκριμένα, οι extruded τροφές παρέχουν ένα ομοιόμορφο μείγμα συστατικών που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του βάρους ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια ισορροπημένη δίαιτα. Όμως, ποτέ μην ξεχνάτε ότι η δίαιτα του πουλιού πρέπει να αλλάζει κάθε φορά σταδιακά. Εάν η δίαιτα αλλάξει απότομα, το πουλί μπορεί να αρνηθεί την τροφή και κυριολεκτικά να πεθάνει στην πείνα.

Τα προϊόντα που βοηθούν στην αύξηση της άσκησης και στην αποφυγή της συσσώρευση λίπους, είναι τα μεγαλύτερα κλουβιά και ο ειδικός εξοπλισμός. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολλές από τις εταιρείες που παρασκευάζουν αυτά τα προϊόντα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αριθμό λάθος αντιλήψεων (από πλευράς των ιδιοκτητών πουλιών), για να καταφέρουν να επικοινωνήσουν σωστά τα μηνύματα τους.

Λάθος αντιλήψεις
Πολλοί ιδιοκτήτες πουλιών έχουν λάθος αντίληψη για την σωστή διατροφή και ακολουθούν τις προτιμήσεις των πουλιών τους. Τα πουλιά που τρων σπόρους στο φυσικό τους περιβάλλον δεν έχουν πρόσβαση σε πολλούς ξηρούς σπόρους, όπως υπάρχουν μέσα σε διάφορα εμπορικά μείγματα. Στην φύση, τα πουλιά τρων πολλούς σπόρους που είναι φρέσκοι και πράσινοι και είναι τελείως διαφορετικοί τύποι σπόρων κάθε φορά. Για παράδειγμα, οι γκρι παπαγάλοι στην φύση δεν έχουν πρόσβαση σε ηλιόσπορους και φιστίκια, που όμως τους προσφέρουμε άφθονους στο κλουβί. Επειδή όμως αρέσουν στα πουλιά, πάρα πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα υποθέτουν ότι είναι η φυσική τους τροφή. Ως συνέπεια, οι ιδιοκτήτες πουλιών συχνά υποθέτουν ότι τα παρασκευασμένα μείγματα, όπως οι extruded formulations,  δεν είναι η φυσική τους τροφή.

Επίσης, είναι δύσκολο να πείσετε τους ιδιοκτήτες να παρέχουν στο πουλί τους μια μικρή ποσότητα τροφής κάθε μέρα. Οι προτεινόμενες ημερήσιες δόσεις είναι μια πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες αναμένουν και συχνά τους αρέσει να κακομαθαίνουν το κατοικίδιο τους με επιπλέον λιχουδιές, οι οποίες μπορεί να προσθέτουν ένα υψηλό ποσοστό λιπαρών στην δίαιτα του πουλιού.

Η άσκηση είναι άλλη μία δύσκολη περιοχή που πρέπει να επηρεάσετε όσον αφορά την φύλαξη των πουλιών. Πολλές εταιρείες παράγουν μεγάλα κλουβιά με πρόσθετα χαρακτηριστικά για άσκηση. Όμως οι ιδιοκτήτες πουλιών μερικές φορές υπερφορτώνουν τα κλουβιά και βάζουν πολλά πουλιά στο ίδιο κλουβί από ότι το κλουβί είναι σχεδιασμένο για να φυλά. Έτσι τα πουλιά έχουν λίγο χώρο για να κινηθούν και να αθληθούν όπως θα έπρεπε.

Οι προσπάθειες της βιομηχανίας
Οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι πολλά πουλιά λαμβάνουν πολύ περισσότερα λιπαρά από ότι οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να αντιληφθούν. Για αυτό το λόγο, πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει σειρές από extruded pelleted formation για το τάϊσμα των πουλιών. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι κόκκοι έχουν ομοιόμορφη θρεπτική σύσταση και έτσι τα πουλιά δεν μπορούν αν διαλέξουν μόνο τους σπόρους που τους αρέσουν (που συνήθως είναι και οι πιο λιπαροί) και έτσι μπορούν να λαμβάνουν μια ισορροπημένη δίαιτα. Οι κόκκοι περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται σε μια υγιεινή δίαιτα για τα πουλιά, όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα και του προσφέρουν ενέργεια προσαρμοσμένη στις αληθινές απαιτήσεις των πουλιών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εξειδικευμένοι για κάθε τύπο πουλιού. Οι εταιρείες συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες ακριβώς για το πόσο φαγητό πρέπει να προσφέρουν στα πουλιά τους ανάλογα με τον τύπο τους.

Επίσης, υπάρχουν εταιρείες που παράγουν μια extruded φόρμουλα με ποικιλία τροφής που καλύπτουν μεγάλη γκάμα πουλιών. Έτσι και πάλι το πουλί δεν μπορεί να διαλέξει μόνο τους σπόρους που τους αρέσουν με το κόστος της καλής του διατροφής.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες λανσάρουν προγράμματα για να προωθήσουν τα πλεονεκτήματα της διατροφικής τους προσέγγισης στους κτηνιάτρους και έτσι μπορούν να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους ιδιοκτήτες για καλύτερες διατροφικές πρακτικές.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις για την άθληση των πουλιών και πάλι η ποικιλία είναι μεγάλη. Οι εταιρείες διαθέτουν μεγάλες γκάμες με αξεσουάρ που προτρέπουν τα πουλιά να κινηθούν. Οι παρασκευαστές πουλιών βλέποντας τις νέες τάσεις έχουν ήδη προσαρμόσει τις προσφορές τους, με μεγαλύτερα κλουβιά και περισσότερα αξεσουάρ, ώστε να μπορούν βοηθήσουν στην καλοζωία των ωδικών πτηνών.

Τι άλλο μπορεί να γίνει;
Η παχυσαρκία στα πουλιά αποτελεί «σειρήνα» για μια τάση που παρουσιάζεται σε όλα τα κατοικίδια ζώα. Η ερώτηση που παραμένει είναι τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη. Καθώς τα περισσότερα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με τις λανθασμένες αντιλήψεις των ιδιοκτητών, η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση τους μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην υγεία των πουλιών αλλά και όλης της βιομηχανίας.

Έτσι, από την πρώτη επαφή τους με τα πουλιά, ο καταστηματάρχης πρέπει να προσπαθήσει να τους προσφέρει σταθερά σωστή ενημέρωση γύρω από την διατροφή των πουλιών ώστε να μην αφήσει χώρο να δημιουργηθούν αργότερα λανθασμένες αντιλήψεις. Η σωστή ενημέρωση γύρω από την διατροφή και την άθληση των πουλιών είναι κάτι που όχι μόνο θα βοηθήσει στην σωστή προστασία των πουλιών αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων του καταστήματος.